banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

Boško Savković

 

BOŠKO SAVKOVIĆ

Boško Savković je rođen 1962. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu, smer novinar saradnik. Upisao je prava, a po povratku iz vojske 1982. radio je kao novinar u radio-emisiji Index 202. Objavljivao je tekstove u političkom magazinu "Intervju", a u leto 1996. postaje jedan od osnivača satiričnog lista "Naša krmača". Kaže da je u isto vreme bio glavni i odgovorni urednik lista i "čovek zadužen da dobija batine od DB-a". Kada je Slobodan Milošević pao sa vlasti, zaključio je da je "sve isto, samo njega nema", pa je osnovao NVO Nekompromitovani intelektualci beogradski. Pre pet godina režirao je film o Miroslavljevom jevanđelju "U početku beše reč". Kasnije je osnovao agenciju Alternativa. U koprodukciji sa TV Politikom kao scenarista i koautor snimio je filmove "Na kraju sveta", "Ko to tamo lepi", "Beograd noću"...
Kao osnivač i producent pokrenuo je 2009. SILAFest, prvi domaći festival turističkog i ekološkog filma u Velikom Gradištu. Objavio pet knjiga. 2011. Kratki film “Plodovi zime“ reditelja Boška Savkovića osvojio je Gran pri za najbolji eko-turistički film na svetu u 2011. godini. 2013. Za film "Posle bombi" Bošku Savkoviću u Beču je uručen Gran pri CIFFT-a, što je nagrada za najbolji turistički film u svetu za 2013. Za oba filma dobio je i najviše nagrade na Kanskom festivalu (zlatnog i srebrnog delfina) čije je replike poklonio gradu Beogradu i simbolično osnovao “delfinarijum” u Gradskoj skupštini našeg glavnog grada.
Teško da može da prebroji sve nagrade koje je dobio na mnogobrojnim festivalima kratkog filma širom sveta, uglavnom sve su bile “prve”. Oženjen je Nadom sa kojom ima ćerku Emiliju.

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved