banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
     
  Zbornik savremene ljubavne poezije  
     
 

Dragi prijatelji,

Raspisivanjem konkursa za Zbornik u čast velikog pesnika pod nazivom „Stopama Alekse Šantića“ još jednom smo želeli da potvrdimo da lepa pisana reč ne poznaje granice, niti se njima rukovodi, niti se obazire na njih, već povezuje i zbližava, što smo i ovim Zbornikom dokazali.

Na konkursu su učestvovali pesnici koji pišu na: srpskom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku, pišući po sopstvenom izboru – ćirilicom ili latinicom; iz regiona i dela dijaspore.

Uz sve nedaće i prepreke na koje je osuđena današnja kultura i književnost, ovaj Zbornik je „ugledao svetlost dana“ na naše veliko zadovoljstvo. Ponosni smo na sve autore, ali i na celokupan kreativni tim, koji se suprotstavio i odoleo svim pritiscima i napadima.

Od svega najteže je padalo neosnovano omalovažavanje i neistinite pretpostavke o stepenu (ne)kvaliteta ovog Zbornika, kao da je moguće pronaći preko 200 autora ujednačenog kvaliteta.

No, sve to je iza nas, te se ne treba obazirati. Bitnije je pitanje put koji je pred nama, na koji smo krenuli Šantićevim stopama, mi (ne)dostojni. Razmišljanje da li smo adekvatno odgovorili na ovaj zadatak nas navodi na veoma komlikovane fenomene koji su deo savremenog društva. Sama Šantićeva poetika je veoma kompleksna i raznolika, pisao je različite vrste pesama, što je otvorilo mogućnost širokog tematskog dijapazona.

Mnogo toga se promenilo od Šantićevog vremena do danas. Danas se socijalna pesma tiče globalnih problema, rodoljubiva uske teritorije sa koje se potiče, ljubavna samog trenutka; rasprave o kvalitetu dela ne vode se u časopisima, već na internetu i društvenim mrežama – sve su to činjenice koje se ne mogu zanemariti i pitanje, kada se sve one uzmu u obzir, koliko se sa svima njima, zaista može ostati veran Šantiću?

A možda je i ovo pitanje anahrono?

Jedno je sigurno, pesme iz ovog Zbornika su artefakt, odgovor iz savremene perspektive, na stihove koji su pisani pre gotovo jednog veka, ali i potvrda da se tradicija ne zaboravlja i poštuje.

O njihovom kvalitetu i odjeku neka sude čitaoci i vreme...

A mi, mi Vam želimo dobro zdravlje, sreću i veliku inspiraciju uz:
Ostajte ovde! –
Na putu na kome se lepom pisanom rečju spaja.

Vaša Kreativna radionica Balkan

 
     
     
  nazad  
     
  Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved