banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
     
  Zbornik savremene ljubavne poezije  
     
 

 

 
 

PUTOVANJE DO SRCA

Detinjstvo je hram u koji, s vremena na vreme, pobožno ulazimo i priželjkujemo neke prošle dane. Nisu svi oni podjednako svetli. Naprotiv, ima i onih teških, okrutnih i i tamnih trenutaka koji iskrsavaju pred nama čak i kad ih ne zovemo.To su oni momenti koji zauvek obeleže čoveka i njegovu budućnost.

Violeta  Penić u svom romanu polazi na čudesno i teško putovanje u prošlost. Miša Ježević, glavni junak priče, osetiće celog svog  usamljeničkog  života teške trenutke odrastanja. Prateći temu nasilja u porodici i društvu, autorka vešto prepliće nekoliko ljudskih sudbina i s gorčinom prati njihove živote. Aktuelna tema današnjice-nasilje-ovde će poprimiti šire, univerzalnije značenje. Nije to samo nasilje koje u mladosti doživljava Miša, to je i nasilje koje se dešava oko nas, a često to i ne znamo. Ipak, ono što znamo je da mnogo više osuđujemo, sudimo drugom, čak i kad dovoljno ne znamo.

Radnja romana teče dinamično s povremenim vraćanjem u prošlost i ta retrospekcija još više oblikuje junake i njihovu  unutrašnju borbu. Poseban akcenat autorka stavlja na psihičko stanje svog junaka koji u zatvorenom prostoru, iza rešetaka, nalazi svoju slobodu i mir. Dve paralelne životne priče Mišića i Ranka kao da su izjednačene, a, ipak, svaka od njih krije svoj “vrisak detinjstva“. Samo oni koji su proživeli crnilo najlepšeg doba mogu shvatiti život i nositi nečujno breme u srcu. Takav je i glavni junak. On se ne pravda, ne pokazuje kajanje i ne traži sažaljenje iako ga sredina osuđuje na izgnastvo. Samo je jedno svetlo u tami, a to je ljubav, koja glavne aktere drame ponovo preobražava u ljude.

Slike života u romanu Violete Penić date su uverljivo jasnom i jednostavnom rečenicom, a pažnja čitaoca ne prestaje do kraja romana. Ima, čini se, nešto simbolično i u imenima junaka kao što su Milica, Ranko, Miša, Srećko... Kao da njima autorka želi ublažiti tugu i nemoć koja se provlači kroz ceo roman. Kraj priče, iako tragičan, donosi optimistički stav autorke nagoveštavajući i poruku da život ima smisla jedino ako je proživljen za drugog i ako tog drugog upoznamo dovoljno pre nego ga za bilo šta osudio.

Violetin jecaj nad nesrećom i ovo teško putovanje životom ima za cilj da nas natera da osluškujemo srca, da se saosećamo i da se „umrlo detinjstvo“ ne ponovi nikom.

Pitko, jasno i izuzetno snažno osećanje ljudskosti prožima svakog ko čita ove stranice.

Čitaoče, samo srcem možeš ublažiti vrisak sa stranica Violetine knjige. Osluškuj ga uvek.

Jadranka Ćulum, književnik
 
     
  nazad  
     
  Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved