banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
     
     
  prevest  
 

 

 
 

O ROMANU “U TVOJIM GODINAMA”

To je vrlo dobra, moderna, urbana proza, sa zanimljivom i intrigantnom pričom, uz izvrsno profilisane likove, pre svega glavnih junaka Tine i Miše. Kompozicija romana je u funkciji dinamične radnje. Prvi deo se zbiva ovde, drugi u Americi, gde se i razrešava gotovo incestuozna ljubav, između jedne maturantkinje i jednog starijeg čoveka. Ta dva lika, Valentina (Tina ili Tinet) i Miša su nosioci dinamične strukture i složene kompozicije dela. Svi drugi likovi su kompoziciono ugrađeni u odnos dvoje glavnih junaka.
Tina gotovo da nije svesna zabranjene ljubavi i njenih posledica, ali je on, Miša, svega duboko svestan, iskreno uzdrman i potresen tom svojom ljubavlju, suočen sa moralnom zabranom, jer je devojka ćerka njegovog najboljeg druga Jovana. Bekstvo u Ameriku donosi nove peripetije. Taj zaplet spisateljica razrešava bez patetike, bez prenaglašenih dramskih naboja, potpuno životno i  prirodno što je najvažnije...
Naglasio sam već da je to dobro ukomponovana priča, uz moderan urbani jezik, vrlo dobar dijalog, živopisne epizodne i upečatljive glavne likove koji nose roman. Mogla se, možda,  psihologija glavnog junaka (njegova unutrašnja raspeća nalikuju Kostićevim u „Santa Maria dela Salute“) produbiti, ali spisateljica je našla meru koja tu prozu čini vrlo privlačnom za čitaoca. Roman pokreće na razmišljanje, od početka do kraja drži čitaočevu pažnju. Violeta Aleksic je afirmisan pesnik, ali je u prozi jednako ubedljiva. Rekao bih, čak, da je prozni izraz njena autentična vokacija.

Ratomir Rale Damnjanović, izgovoreno na promociji prvog izdanja romana novembra 2014.
 
     
  nazad  
     
  Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved