banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
     
     
  oci badem boje  
 

 

 
 

RECENZIJA

Poštovana i draga deco i roditelji,
Pred vama su priče u kojima su likovi devojčice i dečaci ‒ vaši vršnjaci. Slične zgode, nezgode, situacije i dileme sigurno i vas muče. Zato se pored njih pojavljuje još jedan lik ‒ Deda Zmaj ‒ koji je nestvaran. Takva bića ne postoje, ona mogu biti samo plod nečije mašte.

Kada ste poslednji put čuli da neko pominje zmaja? Kakav je zmaj? Da li je strašan i odnosi decu koja nisu poslušna, ili je dobroćudan kao Deda Zmaj iz ovih priča?

Štagod da su vam o zmaju pričali odrasli ‒ moraću, nažalost, da vas razočaram ‒ ništa od toga nije tačno, jer zmajevi ne postoje. Njih možemo samo zamisliti u mašti, a tada nam mogu biti jako korisni, baš kao što je u ovim pričama ispripovedano ‒ zmaj se pojavljuje u teškim situacijama i pomaže da se one i problemi prevaziđu i reše.
Kao što vam je autorka i naglasila u uvodnoj pesmi:

U priči kojoj nema kraja
deca su upoznala krilatog zmaja.
Ta priča se nije svima svidela,
jer su  ga samo deca videla...

Zmaj postoji samo u priči, u stvarnom svetu ne.
A šta Deda Zmaj savetuje deci u ovim pričama?

Da pažljivo voze bicikle i da obuku odgovarajuću opremu. Da se pažljivo i obazrivo spuštaju sankama. Da slušaju roditelje i da ne idu na opasna mesta, kada ih stariji tako savetuju. Da ne zagađuju prirodu i bacaju smeće; da budu dobri đaci, ali iznad svega da veruju u sebe i da se nikada ne predaju i ne odustaju, bez obzira na kakve prepreke i poteškoće na tom putu nailazili.
Za tu veru i odlučnost, pored istrajnosti, neophodno je da budemo otvoreni, da pričamo o svojim problemima sa svojim bližnjima, da imamo poverenja, da volimo i poštujemo jedni druge, bez obzira na međusobne razlike ‒ baš kao što savetuje Deda Zmaj u ovim pričama.

Ponekad, draga deco, ako vam je teško da pričate o nečemu što vas muči, možete u mašti zamisliti svog Dedu Zmaja i sa njim kao popričati o tome ‒ kao što su i likovi u ovim pričama. Naravno, to je samo zamišljen razgovor, jer zmajevi ne postoje. Nakon toga će vam biti lakše da o tome razgovarate sa roditeljima i drugarima ‒ što obavezno uradite.

Neka vam taj zmaj, koga ste izmislili, kao što je i Deda Zmaj iz ovih priča izmišljen, posluži kao pomoć u teškim situacijama.
A, Vi, dragi roditelji, ne plašite svoju decu zmajevima i babarogama i ostalim čudesima koja ne postoje, jer to nije funkcionalno i dobro za njihov razvoj. Mnogo je bolje da dobroćudnog zmaja upoznaju iz ove knjige, svesni da je on nestvarno biće i plod mašte i zamišljanja, ali da to maštanje mogu i pozitivno da iskoriste prilikom prevazilaženja teških situacija.
Sposobnost zamišljanja i maštanja, ili kreativnost je, uslovno rečeno, oruđe mnogih profesija ‒ od umetnosti i teatra do modernih zanimanja poput web dizajna ‒ stoga, veoma je mudro razvijati ovaj vid mišljenja od najranijeg detinjstva, što se svakako postiže čitanjem.

Pored razvijanja kreativnih sposobnosti, deca će kroz lik Dede Zmaja upoznati trajne, práve vrednosti ‒ međusobno poštovanje, ljubav, toleranciju, poverenje; spoznati da spoljašnost i forma nisu bitne, da je unutrašnjost mnogo važnija ‒ i doći do poente kojom se završava ova zbirka priča:
U tvome srcu, u tvojoj glavi i u tvojoj duši je ceo jedan svet. Hvala, Deda Zmaju.

Neka ta unutrašnjost ‒ taj svet ‒ bude rezervoar, pun pozitivnih vibracija, iz koga možemo crpeti energiju, kada dođu teški trenuci i prevazići ih na lak način, a u početku nam kao oruđe može poslužiti neki izmišljeni Deda Zmaj.
Neke od načina rada ovim oruđem možete pročitati u ovoj knjizi. Stoga, čitajte ove priče, sami ili sa odraslima, uživajte u zgodama i nezgodama ovih dečaka, devojčica i Dede Zmaja. Razmislite kako biste vi postupili u sličnoj situaciju i u kom trenutku biste vi počeli da zamišljate Dedu Zmaja?

Najvažnije ne zaboravljajte ‒ to je ono što je rekao i poznati pilot i pisac, Antoan de Sent Egziperi: suština se samo srcem može spoznati. Slično kao Deda Zmaj iz ovih priča:
U tvome srcu, u tvojoj glavi i u tvojoj duši je ceo jedan svet.

Zapamtite ovo! Setite se ovih reči kada ste neodlučni, prisetite se tog svog sveta i nastavite dalje ‒ kakve god da su prepreke, nikad ne odustajte, uvek verujte u ono što želite i u sebe.

Marina Đenadić

 
     
  nazad  
     
  Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved