banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
     
  Budne uspomene  
     
 

POSLE SVEGA BUDNE USPOMENE

Posle izuzetno zapaženog romana Posle svega od Maje Stanković se očekivalo u najmanju ruku da nastavi tamo gde je stala. Da se posveti proznom stvaralaštvu sa puno emocija protkano surovom realnošću i neizbežnom poentom da dobro pobeđuje zlo.
Zanatski bi bilo prihvatljivo da je upravo to i uradila, no, stvaralački izazov je autorku poveo, za sada, drugim pravcem. Da ne bude zabune, pravac je isti - napred, samo je skrenula sa već utabanog puta. Svoju prozu Maja Stanković je pretočila u poeziju sa željom da se i na taj način jedan Bogom dani dar prikaže u najlepšem svetlu. Ta odluka nije bila laka ali je izazov pobedio što se može pripisati hrabrosti kojom autorka ne manjka.

Otud i ova knjiga pred vama.

Zbirka Budne uspomene Maje Stanković oslikava potragu za idealnom polovinom, zavirujući u duboke slojeve unutrašnjeg. Ova poetska proza samo površnom čitaocu može delovati kao isključivo ljubavna. Istini za volju, ona je duboko refleksna – lirsko ja prelazi dugačak put – od priznanja da protiv sebe ne može, do suočavanja sa bolnim uspomenama, nakon čega beži u imaginarno i san, a potom izranja na ishodišta svojih želja i stiže do spoznaje svog naličja u kome čući žena oslobođena od predrasuda, što ga dovodi do samospoznaje, odnosno ogledala sopstvene duše.
Put lirskog ja se očitava i u ciklusima ove zbrirke, stoga se može čitati i linearno, kao kakav roman. Modernost izraza i strukturalna povezanost pesama i lirskih zapisa je autentična izraz raskošnog talenta autorke.   

Marina Đenadić
Stevan Krstec Starčinski

 
     
  nazad  
     
  Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved