banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

Maja Stanković

 

STEVAN KRSTEC STARČINSKI

Stevan Krstec Starčinski rođen je u Pančevu 1957. godine (odakle sa nepunih šest godina prelazi na privremeni rad u Krnjaču gde je i sad privremeno, istini za volju, opet na levoj strani Dunava, na istoj na kojoj je i srce). Bog sveti zna šta je u svojoj rodnoj varoši – Pančevu – prepoznao ljubav prema rodnom gradu ili mučnu istinu da se jednom mora umreti, te je na vreme bezecovao dva kvadrata stambenog prostora na pančevačkom starom groblju.
Bilo kako bilo njegovo ime ljubitelji knjiga mogu pronaći na koricama preko 100 naslova, a kao urednik potpisao je najmanje dvostruko toliko, ako se nije zabrojao. U tridesetogodišnjoj novinarskoj karijeri njegovo ime se moglo pročitati u gotovo svim značajnijim novinama “velike Jugoslavije”. Trčao je, iako Lala, od Triglava do Đevđelije. S ponosom pokazuje svoj “kliping press” gde je pored slovenačkog i makedonskog, prevođen i na hrvatski jezik! Pisao je: za “Omladinske novine”, “NON, “Zdravo”, “DŽUBOKS”, “Borbu”, “STUDIO”, “TV reviju”, “Politika ekspres”…. I još niz dnevnih novina i nedeljnika.
Krajem sedamdesetih počeo je u Radio Beogradu kao organizator i novinar kultne muzičke emisije “Veče uz radio”, gde je uz legendarnog Nikolu Karaklajića priredio preko sto radio emisija. Kasnije, muzičko znanje, stečeno u radiju, preplitaće se i saplitati ga ceo život. Malo, malo, pa mu se ime nađe na nekom od, nekada LP ploča a sada CDa. Iz karijere producenta, tekstopisca, marketing menadžera izdvaja svoj rad sa grupom “Alisa” u drugoj polovini osamdesetih.
Na bedemima borbe protiv Miloševićevog režima pridružio se ekipi koja je pravila humorističko/satirični list “Naša krmača” gde je u svojstvu “tatice za sve” radio sve što mu je dopalo šaka! Doduše, tada policiji nije uspelo da im dopadne šaka… ali nikada nije kasno!
U seriji “Nacionalna kuhinja” u produkciji «NIB Alternative» u 66 petominutnih epizoda igra nacionalnog kuvara Stevu Karakondžulu, šašavog junaka koji svuda mora da gurne svoj nos i ostane čitav. Posle uspeha koji je serija doživela Steva Karakondžula je ozbiljno shvatio svoju misionarsku ulogu i krenuo stazama i bogazama Srbije tragom svog preteče Vuka Karadžića da prikuplja viceve, sms-ove i šaljive narodne umotovorine Srbije 21. veka. Stevan Krstec i Steva Karakondžula su kao dr Džekl i mr Hajd. Kada ovaj drugi ne skuplja viceve i ostalu humorističnu boraniju onda onaj prvi proviruje ispod kuvarske kamilavke i pribira prave kuvarske recepte koji su do sada sabrani u preko 25 knjiga. Tu su i mnoge druge misli, grafiti, pesme, priče, i štošta drugo što Stevan neumorno prikuplja.
Od 2007. do kraja 2013. godine Stevan Krstec Starčinski obavljao je posao urednika izdanja «Beoknjige» koja spada u ugledne beogradske izdavačke kuće. Od početka 2014. vodi “Kreativnu radionicu Balkan”.
S njim je lako i lepo raditi, jer predstavlja jednog od onih retkih duhova kojima nije potrebno suviše objašnjavati i koji je uvek svim srcem uz svaku dobru i plemenitu zamisao.

Dragoljub Rajić

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved