banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

Maja Stanković

 

RAJKO R. DVIZAC

Rajko R. Dvizac rođen je 06. 06. 1955. godine u Odžacima /Vojvodina/.

Školovao se u Baču,Plavni,Novim Karlovcima,Inđiji i Beogradu.  Još kao dečak "izabrao" je svoje buduće zanimanje. Hteo je da bude glumac, odnosno filmski reditelj.  Po završetku gimnazije  celo leto je proveo na časovima kod beogradskog glumca Branislava Cige Milenkovića, inače kućnog prijatelja njegovog oca Nedeljka, ali je na sam dan polaganja prijemog na Akademiji, umesto na Akademiju, na nagovor prijatelja otišao i upisao Fakultet Političkih Nauka. Prijatelji su ga nagovorili da izabere novinarstvo jer je već do tada učestvovao na brojim takmičenjima i osvajao nagrade za svoje pesme i priče...

U novinarstvu se zadržao punih 40 godina radeći na radiju,televiziji i novinama. Novinarsku karijeru je započeo u kultnoj emisiji "Veče uz radio" /Radio Beograd I Program/ a odatle prešao u "Džuboks"...Kasnije se selio iz novina u novine (pisao je za preko 60 novina od Beograda do Čikaga) da bi se najzad skrasio u NIP "TV Novosti"...Učestvovao je u realizaciji festivala, od BOOM festivala,preko Splitskog pa do Sunčanih skala...Spadao je u red najčitanijih, najuticajnih i najprepisivanijih novinara pa se tako uoči raspada Jugoslavije našao među 100 najboljih novinara po izboru sarajevskog izdavača koji je trebao da objavi knjigu o 100 najboljih i najpopularnijih pripadnika sedme sile. Kolika je bila njegova popularnost, buran i bogat život najbolje svedoči podatak da mu je čak 4 puta nuđeno da napiše ili da drugi napišu knjigu o njemu!!!

No, književnost nije zaboravio. Po drugi put kao pesnika ga je otkrio Miroslav Mika Antić na promociji svoje knjige "Garavi sokak"gde je Rajko bio gost. Odmah mu je ponuđeno da objavi svoju prvu zbirku pesama a da mu Mika bude mentor. Ponudu je odbio zbog brojnih obaveza u novinarstu. Tek nekoliko godina kasnije (1988. godine), na nagovor jednog drugog pesnika ipak objavljuje svoju prvu knjigu "Poljupci" koja je bila najčitanija i najprepisivanija knjiga među beogradskim maturantima. Prvi tiraž od 1111 primeraka (toliko je tada Beograd imao godina) prodao je za manje od mesec dana a drugi tiraž za samo 7 dana!!!

Sa prvim romanom "Boja ljubavi" oglašava se 1997. godine koji je postoa kultni roman o zlatnim sedamdesetim. Ponovo pravi pauzu da bi 2014. objavio roman "Utorkom nisam udata" koji pravi bum na književnom tržištu...Roman postaje bestseler, pogotovo u dijaspori gde Rajko R.Dvizac postaje najičatniji srpski pisac a cena njegovog romana 3-4 puta veća od brojnih privilegovanih pisaca...U međuvremenu, pojavljujuju se piratska izdanja njegovih romana "Utorkom nisam udata" i "Boja ljubavi"!!!

Ugledni izdavač iz Beča Cyberpublishing E-Verlag GmbH Wien nudi mu ekskluzivni ugovor. U Austriji objavljuje romane "Utorkom nisam udata","Boja ljubavi" i "Šta da kažem anđelima". Kao i zbirku priča "Priče jednog romantičara".

Možda je važno napomenuti da je njegov ceo književni rad zasnovan na istinitim pričama&događajima i stvarnim ličnostima, što objašnjava popularnost njegovih pesama, priča, romana koja odoleva sudu vremena.

Njegov najnoviji roman, špijunsko-ljubavni triler "Tajni Mali Grad" iako je završen 2000. godine , evo već 20 godina je zabranjen, nepoželjan i nepogodan za objavljivanje... Sve do danas...Kada ga pročitate i pogledate svet oko sebe - znaćete zašto!!!

Rajko R. Dvizac nikad nije postao glumac&reditelj ali je zato ostvario prebogatu karijeru u novinarstvu i književnosti kojoj se potpuno posvetio od 2000. godine...Roman "Tajni Mali Grad" je stub međaš između romantične avanture i potpuno nove književne orijentacije koju možete očekivati u naredna tri romana koje upravo piše.

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved