banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

pedja ristic

 

O AUTORU

Peđa Ristić je rođen u Beogradu 1953. gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Radio je kao IT analitičar, konsultant, direktor i marketing stručnjak u Srbiji, Čehoslovačkoj, Austriji,
Rusiji, Engleskoj i Americi pre nego što se konačno 2002. naselio u Bazelu u Švajcarskoj gde je bio na poziciji IT menadžera u farmaceutskoj firmi Hofman la Roš.

Još kao mlad, imao je širok dijapazon interesovanja i pored osnovne struke, bavio se komponovanjem, pisanjem pesama, organizacijom zabavnih događaja, glumom i pevanjem. Sedamdesetih je komponovao hit kompoziciju „Goro moja” sa grupom „Zajedno” i druge šlagere kao i mjuzikl „Slobodanka” na studentske teme. Pevao je u Ateljeu 212 u rok-operi „Isus Hristos Superstar” i sastavio muziku za dva omladinska sleta početkom osamdesetih.
Otišavši iz Jugoslavije oko njenog raspada, objavio je autobiografski roman „Pijanino u blatu” (Prometej, 1998.) o intelektualcima koji masovno napuštaju domovinu. Krajem 2017. objavio je svoj drugi roman „Srećan čovek” (Čigoja, 2017) o makedonskim Jevrejinu koji jakom, pozitivnom voljom i veselom prirodom uspeva da pregrmi nedaće XX veka. U leto 2018. objavio je zbirku pesama „Gitara u snegu” a 2019. se očekuju audio verzija kao i nemačko i
englesko izdanje romana „Srećan čovek”. U oktobru 2019. Kreativna radionica Balkan objavila je treći Peđin roman „Kovš” o putovanju velelpne srbrne Faberže činije kroz XX vek. Na svom putu kovš prolazi kroz Evropu u previranju i dotiče mnoge ljude i svedoči o dramatičnim događajima.

Peđa svira gitaru i peva, nekoliko godina je vodio akustičarski trio „3 Lafa”. Izdao je nekoliko muzičkih diskova. Od leta 2016. je u penziji i za sebe kaže da je pisac sa punim radnim vremenom; piše nove romane u Bazelu, Beogradu i Herceg Novom. Peđa ima suprugu Smilju i sina Boru.

Više o svemu, na www.pedjaristic.com kao i na facebook.com/pedjabooksandnotes.

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved