banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

jelena m. papic

 

БЕЛЕШКА О АУТОРУ

Ауторки Јелени М. Папић „Грофица у паланци” је трећи објављени роман. Претходно је објавила: „Тиски цвет” (2002) и „Панонску рапсодију” (2009). Ова три романа представљају свејеврстан триптих ‒ нису композиционо повезана, могу се читати независно. Заједничко им је место радње ‒ Војводина у различитим временским периодима. У „Тиском цвету” радња се одвија за време спахија и бироша, док се радња романа „Панонска рапсодија” везује за време Првог и Другог светског рата и непосредно након тога. Хронолошки посматрано роман „Грофица у паланци” је написан други по реду и време његове радње је време након времена „Тиског цвета”, а пре времена  „Панонске рапсодије”, иако се први пут објављује након ње, чиме се ствара комплетнија слика одувек мултикултуралне и космополитске Војводине. Роман „Грофица у паланци”, поред софистициране радње у „флоберовском” смислу садржи и објашњења дијалектизама, што ће бити од користи широј читалачкој публици, али што у неким будућим временима може послужити и као грађа за какав дијалектолошки речник или зборник. Посебан квалитет овог романа представља специјална апострофа, у којој ћете након читања уживати.

Јелена Папић је рођена у Новом Бечеју 30. Марта 1933. године  у трговачкој породици, од мајке Софије и оца Милана Јакшића.
Oтац је волео да чита. Враћајући се из Београда, Новог Сада и Пеште, при набавци робе увек је куповао књиге, од бајки за децу до дела наших и руских песника, књижевника и филозофа. Задовољство читања пренео је на своју ћерку Јелену као и навику да чита када год је слободна.
Јелена је по образовању економиста. Радила је у више производних и трговачких организација као што су: „Технометал", трговачко предузеће из Новог Сада, у Земљорадничкој задрузи у Новом Бечеју, „Базар-Јумко" ‒ робној кући са безброј продавница конфекцијске робе, одеће и високе моде у Београду, „29. Новембар" ‒ производњи кожне галантерије, кофера, ташни и модних детаља у Београду и која је поседовала продавнице у Србији и ван ње.
Радећи пуни радни век, упознала је широк круг људи различитих делатности, способности, енергије, карактера, догађаја, згода и незгода, љубави и трагедија.
По одласку у пензију радни век ју је инспирисао, па је написала и објавила три књиге:
„Тиски цвет "‒ време спахија и бироша
„Панонска рапсодија" – догађаји од пре Првог светског, па са Другим светским ратом до доласка Руса и настанка новог доба.
Трећи објављени роман, мада други по редоследу писања је овај ‒ ”Грофица у паланци"

Живи и ствара у Београду ‒ и даље пише и ради на четвртом роману.

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved