banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

Maja Stanković

 

Биографија писца
Петар Петровић Марш – Чика Пеца је дипл. маш. инж., новинар, водитељ радио, телевизијских, естрадних, рекламних програма, аутор сценарија за радио емисије, телевизијске емисије, маркетиншке кампање и сајамске наступе, творац препознатљивих рекламних слогана, аутор бројних текстова за композиције народне и забавне музике, писац песама и прича и бајки за децу...
Рођен је у Крагујевцу 1940., у коме је завршио гимназију 1957. године, када уписује Машински факултет, на коме дипломира 1963. на катедри „Нуклеарни реактори“.

Каријера
Петар Марш започиње каријеру као инжењер-конструктор у великом предузећу „Термоелектро“ из Београда, затим прелази у Металско-монтажно предузеће „Палилула“,  да би после три године са 27 година постао најмлађи технички директор у Монтажном предузећу „Водотерма“. По завршетку трећег мандата прелази у Студио Б за помоћника директора
(који уз „функцију“, наставља да уређује и води 18 часова радио програма недељно).
1970. Учествује у оснивању Студија Б, позајмљујући свој глас без идентификације (с обзиром да је био технички директор великог преузећа) прво вођењем емисија по програмској шеми суботом и недељом, да би убрзо прихватио изазов да осмисли своје ауторске емисије, али и да буде персонификован као Пеца Петровић. Настају емисије „Пеца и деца“, „СОС -Све о спорту“, „Огледало“, „Нокаут“, „Шлаг од старих добрих шлагера“..., које опстају све до његовог одласка из Студија Б (1991.), али и многе друге, које прате актуелне догађаје или су акције од ширег друштвеног интереса.

Новинарство
Сарадник листа „Студент“
1962-1965 Члан редакцијског колегијума и уредник хумора у листу „Феријалац“
1970-1979 Уредник и реализатор суботњих и недељних забавно-музичких седмочасовних  поподневних емисија на Студију Б као спољни сарадник
1979-1991 Помоћник директора Студија Б (али и даље уредник својих ауторских емисија)
1993-2003 Уредник, аутор и водитељ свих садржаја који су се 24 сата емитовали на дечјем телефонском броју 9843.
1991-1993 Уредник и реализатор ауторских емисија на Радио Југославији
намењених дијаспори („Сви смо исте горе лист“ и „БИМ-бизнис, информације, музика“) и Београђанима („Доживети стоту“ и „Уради сам“)
1985 Уредник подлистка „YU novosti“: „Пеца и деца“
1997 Један од оснивача и уредник таблоида - чаролије за децу у пуном колору  „Хоћу нећу“
2010 Уредник сајта ансамбла „Данилушка“
2015 Уредник сајтова „Покрет трећег доба“и „Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба“
2015  Уредник је страница на свом „Facebook“ профилу: „Стари, добри Студио Б“, „Пеца и деца“, „Трка ђака првака НА СЛОВО, НА СЛОВО“, „Покрет трећег доба“... и уредник и реализатор више кратких видео филмова на „You tub“ – u са различитим садржајима

Списатељство  
1962-1965  Хумореске у специјализованом месечнику „Феријалац“
1970-1991  Текстови за рекламе и рекламне блокове, сценарија и елаборати за маркетиншке кампање „Центропрома“, Београдског сајма, „Фрикома“, „Симпа“, Трговинског предузећа „Горица“, „Беобанке“, „Монтинвеста“....
Текстови за бројне композиције народне и забавне музике, као и музике за децу, које су компоновали  познати композитори Борис Бизетић, Зоран Симјановић, Данило Живковић, Миша Марковић, Данило Даниловић...     1979 Уређивање и прикази наслова у оквиру едиције РЗР – Романи за радознале НИШРО „Јеж“
1979 Књига песама о словима „Слатка азбука“ у издању НИШРО „Јеж“ у склопу  маркетиншке акције производње чоколада са омотима на којима су дизајнирана слова наше азбуке уз песме из књиге.
1986 -1991  Више од 1500 песама за децу које су писане за јутарње емисије „Пеца и деца“ на Студију Б (сваког дана сем недеље)
1998 - 2008 Сарадник Издавачког предузећа „Бонарт“ из Нове Пазове у коме објављује, приређује или уређује бројна издања за децу (стихови за 6 серија „Бојанки“ Здравка Зупана, учествује са рубриком „Пеца и деца“ у серији „Дечји ТВ канал БОНАРТ“, коју је припремала продукција „Уметничке радионице ПРИЗОР“.
2007 Књига песама за децу „Срећна Нова година“ (у издању предузећа „Керама“), која је те године добила и књижевну награду дечје критике „Доситејево перо“.
2011 Књига „Песмице за бакине и декине мезимце  и мезимице чији су корени у граду на Лепеници“ у издању Удружења Крагујевчана и пријатеља Крагујевца у Београду.
2011 Необична изложба постера великог формата песама из Збирке ЗУБОЛОГИЈА у Сава Центру у оквиру Научно-стручног скупа стоматолога Србије.
2011 Ауторско издање  књиге песама о зубима „Зубологија“
2012  „Песме о Теби и за Тебе“ у издању Пријатеља деце Вождовца
Текстови  „Химне Крагујевцу“, „Химне Краљеву“, „Химне Златибору“, „Химне Контикију“, „Химне СД РАДНИЧКИ“, Химне наших спортских репрезентација „Напред, Србија!“, „Химне ЗМАЈАДЕ“, Химне Београдског маратона , званичне Химне Олимпијаде трећег доба „Победи себе“...
2013.  Интернет издање књиге „ПЕЦИЛИН – ЛЕК ПРОТИВ ЛОШЕГ РАСПОЛОЖЕЊА“ са тристашездесетпет песама за сваки дан те године, које су свакога дана објављиване на сајту Удружења „Српски кривак“.
2015. Књига у припреми „Басбајке и бајбасне“ са бајкама и баснама у „наставцима“ који су објављивани сваке недеље на сајту Удружења „Српски кривак“.
2017. Књига „ПЕЦИЛИН – ЛЕК ПРОТИВ ЛОШЕГ РАСПОЛОЖЕЊА“ са тристашездесетпет песама за сваки дан једне године, у тврдом повезу, на 460 страна, у издању „Креативне радионице БАЛКАН“ и „КЕРАМЕ плус“.

2018. Књига песама за децу „ПРИРОДОПИС“, коју је илустровала деветогодишња Анђела Миливојевић (Издање предузећа „Керама плус“)
   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved