banner
kreativni tim izdanja projekti promocije info kontakt
             
   

Branka Vlajić Ćakić

 

BRANKA VLAJIĆ ĆAKIĆ

Branka Vlajić Ćakić, rođena je na 8.03.1953. godine u Zadru, gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Nakon srednje škole odlazi u Split da bi nastavila daljnje školovanje, misleći da će se odmah nakon diplomiranja vratiti u svoj rodni grad, ali je Život sa njom imao drugačije planove. Ni u najneverovatnijim pretpostavkama nije joj padalo na pamet, da bi mogla živeti daleko od mora. No, ipak od 1995. godine živi u Beogradu. U njemu saznaje i spoznaje da ne kombinuje samo ona, već da nad njom i ostalim ljudima, postoje neki savršeniji kosmički zakoni, koji utiču na verovatnost i neverovatnost čovekovih planova.
Poželevši da nauči slova iz oba naša pisma, još pre polaska u školu, osećala je, više no shvatala, da joj sa njima u životu nikad neće biti dosadno. Nadala se, da.će uz njihovu pomoć, moći stvarati svoje svetove, u koje će se sklanjati, kad joj u stvarnosti ne bude udobno i prijatno. I da kad nikoga ne bude imala za društvo da bi se sa njime igrala, može koristeći slova, sasvim lepo zabaviti samu sebe. Danas se premećući i slažući reči, da bi sa desna na levo i sa leva na desno, izrazi isto čitali, tako lepo igra pišući Palindrome.
Poimala je da će čitajući moći putovati predelima u koje najverovatnije, svojim nožicama neće nikad zapravo moći zagaziti, i da će tako očima i srcem nekog drugog poznavaoca slova, moći videti i osetiti, mnoge daleke zemlje, gradove, reke, mora, sela, proplane o kojima je učeći iz školskih knjiga čula. Tako je i bilo. Tako je i sada. O činjenicama i teorijama koje su joj donele neophodno znanje o čoveku, životu, nauci, okruženju, učila je iz školskih udžbenika, ali je te šture podatke uvek obogaćivala i nadopunjavala čitajući knjige umnih ljudi i njoj dragih pesnika i pisaca. Pišući pesme, priče, pripovetke, romane, te tražeći u pojavama, stvarima i bićima smisao,,suštinu, dubinu, uspela je dokučiti, da joj za razumevanje nje same i ostalog dela Sveta, više služi, neki čudni unutarnji nagoveštaj, neka iskonska mudrost, glas, osećaj, no inteligencija, svest, duh i znanje godinama sakupljano. Spoznala je šta joj je za shvatanje najvrednije. Da zapravo najbolje razume, upravo kada joj se čini da ne razume i kad se ne trudi da logički zaključuje. I da je joj je za razumevanje potrebno, ono “nešto”, što nastaje sjedinjavanjem suprotnosti, na nivou duše. To “nešto”, nekad manje, a nekad više vešto, želi kroz svoja dela, podeliti sa drugim ljudima. Zato se njene dosadašnje knjige i zovu “Rod po duši”, “LJubav u duši probudi” i “Pjeva mi duša”. Zato se i ova knjiga zove“Duša zna“.
Da, duša uvek oseti novopridošli događaj, čoveka, iskustvo, na korak, dva, pre pre njenih svesnih spoznaja!
Branka piše i pesme za decu, te je 2012. g. objavila knjigu dečje poezije -“Kontrabas”.

   
 
             
naslovna strana youtube facebook twitter nazad

Copyright KREATIVNA RADIONICA BALKAN 2014 ©. All rights reserved